Lag fremtidsfullmakt før det er for sent

Fremtiden er alltid usikker, og ingen vet om eller når man trenger hjelp. Hvis du oppretter en fremtidsfullmakt kan du bestemme at noen du stoler på, skal ta vare på dine interesser den dagen du ikke klarer det selv.

 

Dersom man er ute av stand til å ta vare på seg selv for eksempel på grunn av demens og alvorlig svekket helbred, kan myndighetene oppnevne en verge som tar hånd om dine interesser.

Fremtidsfullmakt er et privatrettslig alternativ til vanlig vergemål, og er en fullmakt til én eller flere personer om å representere fullmaktsgiveren etter at fullmaktsgiveren på grunn av sinnslidelse, herunder demens, eller alvorlig svekket helbred ikke lenger er i stand til å ivareta sine interesser.

En fremtidsfullmakt kan helt eller delvis erstatte vergemål. Dersom fremtidsfullmakten dekker behovene dine, blir det ikke nødvendig å oppnevne en verge selv om du en gang i fremtiden skulle bli så syk.

Fremtidsfullmakten kan gjelder både økonomiske forhold og personlige forhold. Du kan velge hvem som skal håndtere det økonomiske slik som å håndtere løpende inntekter eller utleie av fast eiendom. Du kan også velge en som ivaretar dine rettigheter ut over det rent økonomiske, f eks overfor kommunen, sykehjem og NAV.

En av fordelene med å opprette en fremtidsfullmakt er du sel kan peke ut en person du har tillit til, og som kan representere deg når du ikke er i stand til å ivareta dine interesser.

Vi ser imidlertid tilfeller hvor fremtidsfullmakter ikke får den virkningen man hadde da den ble opprettet. Vi ser ofte at fremtidsfullmakten er for begrenset og at den derfor ikke er tilstrekkelig. Det kan også oppstå tilfeller hvor fullmektigen er inhabil dersom vedkommende kan ha en egeninteresse i saken. I disse tilfellene må Statsforvalteren kontaktes, og det må oppnevnes en verge gjelder parallelt med fremtidsfullmakten.

En fremtidsfullmakt kan også være en kilde til alvorlige konflikter innad i familien. Typiske eksempler på dette er uklare bestemmelser i fremtidsfullmakten eller at fullmektigen er inhabil i flere av avgjørelsene som må tas.

Det er viktig at man tenker nøye gjennom hva som omfattes av fremtidsfullmakten og hvem som skal være fullmektig. Man bør også ta kontakt med advokat for å få råd og veiledning før man oppretter fremtidsfullmakten slik at den virker etter sin hensikt og for at man skal unngå uenigheter og konflikter i familien. Ved å planlegge nøye kan man forsikre seg at man blir godt ivaretatt dersom man skulle få behov for hjelp i fremtiden.

Vi i Sandvika Advokatkontor har betydelig erfaring med veiledning og opprettelse av fremtidsfullmakter.

 

TA KONTAKT MED ADVOKAT

Ta gjerne kontakt med advokat Erik Stendal på epost es@sandvikaadvokat.no eller telefon 98661151 ved spørsmål eller ønske om bistand.

Vi er her for deg!

Slide Erik Stendal Advokat MNA / Partner 986 61 151 es@sandvikaadvokat.no

Advokat Erik Stendal har lang erfaring med familie og arverett. Han har løpende oppdrag for privatpersoner som søker hans bistand ifm håndtering av arveplanlegging og tilstøtende problemstillinger.

    Navn*

    Epost*

    Telefon

    Din henvendelse

    Alle henvendelser er underlagt taushetsplikt